bieren met hoge gisting

Hoge gistingsbieren, dit zijn de meeste speciaalbieren. De gisting heeft plaats bij hogere temperaturen (tussen 15°C en 25°C) en naar het einde toe stijgen de aanwezige gistcellen naar de oppervlakte. De gebruikte gistcultuur geeft deze bieren soms een licht fruitig en kruidig karakter.

• Dubbel: Dubbel (double) is meestal, maar zeker niet altijd, een relatief zwaar donker bier. De verzamelnaam wordt het meest gebruikt met betrekking tot trappist- en abdijbieren.

• Tripel: Tripel (7 – 9 vol.%) is meestal een goudkleurig relatief sterk bier met een moutig tot lichtjes zoet karakter en soms een kruidig aroma.

• Witbier: Witbier is een meestal ongefilterd en troebel tarwebier waaraan vaak koriander en sinaasschillen worden toegevoegd om het een verfrissend karakter te geven.

• Blonde bieren: Blonde bieren (5,5 – 7,5 vol.%) hebben een matig alcoholgehalte en zijn licht moutig tot licht zoetig met een bitterige nasmaak.

• Sterk blond bier: Sterk blond bieren (7 – 11 vol.%) onderscheiden zich van tripels door hun volumineuze schuimkraag en licht bitterig karakter.

• Amberkleurige bieren: Amberkleurige bieren worden gebrouwen met een mix van bleke en amberkleurige mouten.

• Donkere bieren: Bruine of donkere bieren (6-7 vol.%) verwijst naar donkere, licht zoetige bieren met een aroma van zoethout, kandij, rozijn en een soms wat gebrand karakter. Ze worden gebrouwen met een complexe mix van bleke, amberkleurige en donkere mouten.

• Zware donkere bieren: Zware, donkere bieren (8 – 13 vol.%) is een verzamelnaam voor talrijke donkere stads- of streekbieren met een hoog alcoholgehalte. Meestal hebben deze bieren een zoetig tot licht gebrand karakter.

• Gerstewijn: Gerstewijn (9,5 vol.% en meer) is een zware, alcoholische versie van een blond of donker bier.

• Spéciale Belge: Spéciale Belge (4,8 – 5,5 vol.%) is een authentieke Belgische bierstijl die in 1905 werd gecreëerd om een tegengewicht te bieden aan de toen oprukkende Duitse pilsbieren en Engelse ales. Het zijn amberkleurige bieren met een typische, moutige smaak.

• Bière brut: Bière brut (11 – 11,5 vol.%) zijn sterke blonde bieren die worden gerijpt naar het voorbeeld van de méthode traditionnelle dat gebruikt wordt bij de productie van champagne. Daarvoor worden de 75 cl.-flessen regelmatig een kwartslag gedraaid en lichtjes gekanteld tot alle gist is verzameld in de flessenhals. Vervolgens wordt de gist bevroren en verwijderd en wordt de fles opnieuw bijgevuld. Zo ontstaat een uitermate sprankelend bier.

• Fruitbier: Fruitbier (2,5 – 6 vol.%) op basis van witbier of bruin bier is een Belgische specialiteit. Traditioneel laat men krieken gedurende een halfjaar rijpen op jong bier. Moderne fruitbieren worden gemaakt door toevoeging van sappen, waardoor deze bieren zoeter zijn en ook minder alcohol bevatten.

• Stout: Stout is van oorsprong Brits of Iers en is typisch een donker tot zwart bier met gebrande/geroosterde toetsen. Een stout kan zowel zoetig of bitter zij. Oorspronkelijk was de ‘stout’ gewoon het zwaarste bier van de Brouwerij en kon dan ook zowel blond als donker zijn.

• Scotch: Scotch is een bierstijl verwant aan de stout, gekenmerkt door een zoet vleugje karamel in de smaak.

• Saison: Saison is een bierstijl afkomstig uit de provincie Henegouwen en is bleek tot amber van kleur, laag alcoholisch (5 – 6,5 vol.%), goed gehopt en bovenal erg dorstlessend. Saison is echter geen ‘officiële’ bierstijl en kan dan ook wel eens afwijken van deze eigenschappen. Oorspronkelijk was de Saison een ‘boerderijbier’ gebrouwen in de wintermaanden om de dorst van de boer en zijn werklieden te lessen tijdens het zware zomerwerk op de velden.

• India Pale Ale: India Pale Ale (IPA) is afkomstig van de Britse ‘stock bitter’ die steviger gehopt was om een betere bewaarbaarheid te garanderen, wat export naar verre streken toeliet. Het bier kende een grote populariteit in de Britse kolonies in Indië en kreeg hierdoor de benaming India Pale Ale.

show blocks helper

Winkelmand

Facebook

« 1 of 6 »

Recent Tweets

Instagram Feed

Something is wrong.
Instagram token error.
1

Dit is een demo-winkel voor testdoeleinden — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Share This